По всичко личи, че и този път опитът да се въведе

...
По всичко личи, че и този път опитът да се въведе
Коментари Харесай

Новата "Гражданска отговорност" - много малус, малко бонус

По всичко проличава, че и този път опитът да се вкара прословутата система  " бонус-малус "  няма да мине безпрепятствено. За по-справедливо " облагане " със наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", което да " награди " изрядните водачи и да глоби нарушителите на пътя, се приказва към този момент 10 година, само че виновните институции по този начин и не съумяват да предложат вид, който да е допустим за всички. Последният опит на Комисията за финансов контрол (КФН) да регламентира застраховките, изработен предходната година, катастрофира още при публичното разискване. Сега част от най-спорните моменти са изчистени, само че това не тушира недоволството на автомобилистите, които считат, че не положителните водачи ще са големите печеливши от " бонус-малус ", а застрахователните компании.

Един от най-големите проблеми е, че и в новата методика КФН планува много скромни бонуси за положителните водачи и неведнъж повишени цени на застраховката за нарушителите на пътя. Според създателите това е методът да се дисциплинират водачите и да се понижат пътнотранспортните катастрофи. Гилдията на водачите и превозвачите обаче счита, че толкоз тежки санкции единствено ще демотивират водачите. И ще вдигнат още повече облагите на застрахователите.

Предлага се застрахователните компании да дават до 25% отстъпки и да завишават с до 400% цената на полицата съгласно самостоятелния профил на лидера. Ако се запазят сегашните равнища на " Гражданската отговорност "  за колите, т.е. към 250 - 300 лева, това значи спестени 60 - 70 лева за деликатните водачи и оскъпяване с 1000 - 1200 лева. за тези с най-тежки нарушавания на пътя.

Прогнозите обаче са, че до влизането в действие на системата през 2021 година застрахователните компании

 

всеобщо ще вдигнат базовите цени

 

на " Гражданска отговорност ", с цел да компенсират бъдещите отстъпки. А това ще изяде
бонусите още на старта.

Но това не е единственият удар по изрядните водачи - скромната отстъпка от 25% (а във втория вид на методиката дори 23%) може да бъде получена едвам след 5 години, в случай че през това време не са направили нито едно нарушаване на пътя. За сметка на това още през първата година от въвеждането на " бонус-малус " автомобилистите с тежки нарушения на пътя ще заплащат трикратно и четирикратно по-висока сума. И най-малко 8 години няма да могат да се отърват от оскъпени застраховки.

Една от измененията, за която превозвачите упорстват, е свързана именно със затварянето на ножицата сред най-големите
бонуси и най-големите малуси в методиката. От Българското обединяване на водачите считат, че таванът на отстъпките би трябвало да е 50%, а оптималното наказване не повече от 200%, както било в доста страни от Европейски Съюз.  " Освен това на един водач, получил максимален малус, ще му отнеме 8 години да се върне в нулевия клас и да спре да заплаща оскъпена " Гражданска отговорност ". Това е прекомерно дълъг интервал, трябва да се редуцира до 3 - 4 години, с цел да не работи демотивиращо ", разяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

В новата методика на КФН е отпаднало 

 

мощно подложеното на критика унаследяване на " неприятната история " на автомобила

 

В миналогодишния вид се предвиждаше, в случай че колата е взела участие в ПТП, на нея също да се натрупат малус точки, които при продажба да се трансферират на новия притежател. Появява се обаче друго изискване, което получава не по-малко рецензии - в застрахователната лавица наред със притежателя на автомобила да се вписват и всички, които считат да го ръководят, а цената на полицата да се дефинира само от самостоятелния профил на най-лошия лидер, т.е. този с най-вече наказателни точки и малуси. Това извънредно доста свива опциите фамилиите да се възползват от
бонуси за наложителната застраховка. Изчисления, направени според новата методика, демонстрират, че ако една фамилия има два автомобила и те се ръководят от двамата съпрузи и пълнолетните им деца, като в момента плаща за двете коли 560 лева годишно, при първо нарушаване на един от водачите - примерно фиш за превишена с 21 км скорост в градски условия, цената на застраховката ще скочи с цели 420 лева Прегрешението носи три наказателни точки, които може да бъдат " поправени " чак след три години, ако няма други нарушавания. За това време фамилията ще заплати над 800 лева повече за " Гражданска отговорност ". Ако пък два пъти в годината се случи някой от водачите да получи фиш за превишена скорост в града, то застраховката в идващите три години ще скочи с над 1800 лева " Трябва да се вкара някакъв изравнителен коефициент, тъй че да се зачитат и бонусите на положителните водачи, включени в полицата ", смята Красимир Георгиев от Асоциацията по сигурност на придвижването.

Проблемът с

 

обвързването на цената на застраховката само с най-лошия лидер

 

е още по-сериозен за фирмените коли и изключително за превозваческите компании. " В нашата компания имаме 31 рейса, за които плащаме 20 000 лева " Гражданска отговорност ", описа Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Дори един от водачите да попадне в последния, най-утежняващ клас, това значи всички рейсове да бъдат наказани, при което цената на застраховката ще скочи до 99 000 лева, е сметнала Милтенова. Според нея доста превозвачи няма да устоят на такива спомагателни разноски, откакто от следващата година ще се вкарат и тол таксите, а доста общини ще вдигнат налозите на моторните транспортни средства.

Една от най-острите рецензии е против

 

двойното санкциониране на водачите за едни и същи прегрешения

 

" Не сме съгласни да плащаме санкции за нарушаване на Закона за придвижване на пътищата и повторно за същото да бъдем наказвани с по-скъпа " Гражданска отговорност ", съобщи Йонко Иванов от сдружението на инструкторите по авто-мотоподготовка. Затова шофьорската колегия упорства " Гражданска отговорност " да не се обвързва със Закона за придвижване по пътищата. " Все отново това е застраховка и цената й би трябвало да зависи само от това дали лидерът е предизвикал ПТП, поради което застрахователят е изплатил вреди ", разяснява Христо Радков от Българското обединяване на водачите. 

Според други експерти някои от нарушенията са много противоречиви, тъй като е допустимо контролните органи да подходят доста субективно. " Такива са неправилното изпреварване и неправилната маневра, които, в случай че не са довели до ПТП, не би трябвало носят наказателни точки за " Гражданска отговорност ", счита Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Не всички са съгласни и с равния старт за водачите. " Защо би трябвало всички да стартират от едно равнище? Ако вие притежавате златен ваучър, това означава поне 6 години да сте нямали никакви нарушавания. Но ще започнете наравно с този, който е наказан за ликвидиране на пътя. Това работи демотивиращо за положителните водачи ", счита Нестимир Ананиев, специалист по пътна сигурност, някогашен народен представител и началник на транспортната комисия в Народното събрание.

Браншовите организации на водачи и превозвачи са уверени, че новата методика " бонус-малус ", направена от КФН, Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство, е само в сгода на застрахователните компании.

 

" Методиката е напълно лобистка

 

и КФН, вместо да отбрани правата на застрахованите лица, се грижи да обезпечи повече доходи за застрахователите ", заяви Христо Радков. " Застрахователните компании ще натрупат паразитни печалби от това, че водачите са нарушили разпоредбите за придвижване на пътя, без да са причинили ПТП и вреди, а гражданите и фирмите ще бъдат изтупани като брашнян чувал ", разяснява Милтенова. 

Затова превозвачите упорстват, преди да ги подложи на толкоз рестриктивни наказания, страната да се погрижи за качеството на пътищата в страната. По данни на Държавната организация за пътна сигурност 2/3 от цялата пътна маркировка в страната е на незадоволително равнище, а 70 сектора са избрани като мощно рискови за пътни произшествия. А неналичието на добра видимост на пътните знаци и изтритата маркировка може да костват на водачите 5 наказателни точки при отнемане на преимущество, снимано от камери.

 

НАРУШЕНИЯ

Новата методика на КФН предвижда няколко нарушавания на разпоредбите за придвижване да носят наказателни точки при определяне на цената на " Гражданска отговорност " - превишение на скоростта, погрешно изпреварване, лишаване на преимущество, рискови маневри, шофиране в нетрезво положение. Това са най-честите аргументи за пътнотранспортни произшествия с имуществени вреди, телесни повреди или гибел, се показва в претекстовете към методиката. Предлага се първата година на действието й - 2020 година, да бъде нулева, и записаните през този период наказателни постановления и присъди за водачите да се зачитат при идващото възобновяване на наложителната застраховка. Това значи, че първите
бонуси и малуси ще се появят през 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР